call
Bel ons op +3155 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending

Hoe ontstaat condens op glas?

Condens op glas kan ontstaan wanneer warme, vochtige lucht niet goed kan ontsnappen uit een bepaalde ruimte, zoals de keuken of badkamer. Als deze warme, vochtige lucht in aanraking komt met koude oppervlakken zoals glas, zal het vocht neerslaan. Dit gebeurt vanwege het temperatuurverschil tussen de warme lucht en het koude oppervlak. Het vocht in de warme lucht wordt dan weer vloeibaar en manifesteert zich als waterdruppels – oftewel condens – op bijvoorbeeld de spiegel in je badkamer of de ramen van je huis.

Condens op glas is hinderlijk. Condens tussen het glas is zonde.

Condensvorming is een veelvoorkomend probleem dat dagelijks optreedt tijdens activiteiten zoals koken, douchen en het ophangen van nog vochtige was. Hoewel condens op glas meer hinderlijk dan schadelijk is voor je beglazing en spiegels, kan condens die zich vormt in de spouw van dubbelglas wel problematisch zijn. Deze condensatie is namelijk moeilijk te verwijderen (zie ook: wat is een lek raam). Is je dubbelglas eenmaal lek en er komt vocht in de spouw, dan isoleert het glas niet meer. Vochtige lucht heeft een veel mindere isolerende werking als de droge lucht, waar de spouw normaliter mee is gevuld.

Een spiegelverwaming vermindert condens aanslag

Gelukkig zijn er manieren om condensvorming op spiegels in je badkamer te verminderen. Een goede optie is het kiezen voor een spiegel met spiegelverwarming. Dit losse verwarmingselement plak je heel eenvoudig achterop de spiegel. Deze technologie zorgt ervoor dat de oppervlaktetemperatuur van de spiegel iets hoger blijft, waardoor condens minder snel zal vormen.

Als je last hebt van condens op glas, kan het handig zijn om te weten dat dit probleem vrij eenvoudig op te lossen is. Door de juiste maatregelen te nemen, zoals goede ventilatie en het gebruik van een spiegelverwarmingssysteem, kun je de vervelende gevolgen van condensvorming verminderen en genieten van heldere spiegels en goed isolerende ramen.