call
Bel ons op +3155 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending

Wat is de U-waarde of isolatiewaarde van glas?

De U-waarde van glas is erg belangrijk om rekening mee te houden. De U-waarde van glas – ook wel de isolatiewaarde genoemd – geeft aan hoe energiezuinig het glas is. De U-waarde wordt uitgedrukt in W/m2K en geeft aan hoeveel warmte het glas doorlaat per vierkante meter en per graad temperatuurverschil. De ‘W’ staat voor Watt en m2K staat voor vierkant meter Kelvin. Tot zover de technische kant. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolerende eigenschappen van het glas zijn. Om e.e.a. duidelijk te maken hebben we de U-waardes van veel gebruikte glassoorten voor je op een rij gezet. Dit maakt direct duidelijk welke glassoort de hoogste isolatiewaarde heeft.

  • Enkel glas heeft een U-waarde van 5,8 W/m2K. Dit is de glassoort met de meest lage isolerende eigenschappen.
  • Standaard dubbelglas heeft een U-waarde van 2,8 W/m2K. Beduidend lager dan enkel glas, maar bij standaard dubbel glas gaat er nog steeds veel warmte verloren.
  • Bij HR-glas ligt de U-waarde tussen de 1,7 en 2,0 W/m2K. De ruimte tussen de glasplaten is gevuld met lucht.
  • HR+ glas heeft een isolatiewaarde die ligt tussen 1,3 en 1,6 W/m2K. De ruimte tussen de glasplaten is gevuld met edelgas dat zorgt voor de betere isolerende eigenschappen t.o.v. HR-glas.
  • HR++ glas heeft een U-waarde die lager is dan 1,2 en hoger is dan 0,9 W/m2K
  • HR+++ glas (triple glas) biedt de best isolerende eigenschappen met een U-waarde die ligt tussen 0,5 en 0,9 W/m2K. Nadeel van HR+++ glas is het gewicht en de dikte ervan, waardoor het vrijwel alleen gebruikt wordt in nieuwbouw.