call
Bel ons op +3155 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending

Wat is dubbel glas?

Dubbel glas, ook wel bekend als isolatieglas of thermopane glas, bestaat uit twee glasplaten met een laag lucht of gas ertussen. Deze constructie zorgt voor een betere isolerende werking dan enkel glas. De spouw is de ruimte tussen de twee glasplaten van het dubbele glas. Het is een belangrijk onderdeel van het isolerende effect van dubbel glas. Deze ruimte kan gevuld zijn met lucht of met een speciaal isolerend gas, zoals argon of krypton. Dit zorgt ervoor dat warmte minder snel kan ontsnappen en kou minder snel naar binnen kan komen.

Hoe breder de spouw, hoe beter het isolerende effect van het dubbel glas. Een bredere spouw biedt namelijk meer ruimte voor extra isolatiemateriaal en zorgt zo voor een hogere thermische weerstand. Dit betekent dat je huis warmer blijft in de winter en koeler in de zomer, waardoor je energie bespaart op verwarming en airconditioning.

Waarom is het een voordeel om dubbelglas toe te passen?

Het belangrijkste voordeel van dubbel glas is dat het de warmte in huis beter vasthoudt en kou buiten houdt. Dit resulteert in een aanzienlijke energiebesparing, omdat je minder hoeft te stoken om een comfortabele binnentemperatuur te behouden. Hierdoor verlaagt niet alleen je energierekening, maar draag je ook bij aan een duurzamer milieu.

De isolerende werking van dubbelglas wordt veroorzaakt door de laag lucht of gas tussen de twee glasplaten. Lucht heeft van nature isolerende eigenschappen, maar gas gevuld dubbel glas biedt nog betere prestaties. Het meest gebruikte gas in dubbele beglazing is argon, dat een hogere isolatiewaarde heeft dan lucht.

Wat is de U-waarde van dubbel glas?

De U-waarde is een maatstaf voor de warmtedoorgangscoëfficiënt van glas. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Dubbelglas heeft over het algemeen een U-waarde tussen 2,7 en 1,2 W/m²K. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat door het glas.

Op termijn is het verstandig om lucht gevuld isolatieglas te vervangen voor gas gevuld dubbel glas (HR++ glas). Dit komt doordat gas gevuld dubbel glas een betere isolatie biedt en daardoor energie-efficiënter is. Bovendien kan lucht condensvorming veroorzaken tussen de glasplaten, wat het zicht belemmert en de isolerende werking vermindert.

Kortom, dubbelglas is een slimme investering voor een betere isolatie van je woning en lagere energiekosten. Zorg ervoor dat je kiest voor gas gevuld isolatieglas met een lage U-waarde voor optimale prestaties.