call
Bel ons op +3155 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending
Drie gekleurde ronde spiegels in een woonkamer

Spiegel op maat gemaakt. Eenvoud en luxe!

Een spiegel of spiegelglas is niet meer weg te denken in ons dagelijks leven.

Ga maar na; in de badkamer, op het toilet, in een paskamer of in een lift, een spiegel op maat is veelal aanwezig. Het spiegelende effect ontstaat, door het vermogen licht op te vangen en dit te weerkaatsen. Een standaard verzilverde spiegel zorgt ervoor dat minimaal 90% van het licht weerkaatst wordt. Plaats je spiegels in een kleine ruimte dan lijkt het direct groter, en daar waar het wat donker is, versterkt spiegelglas het licht. Eenvoudig en toch effectief!

De spiegel niets anders dan glas met een zilverlaag

Aan de achterkant van het glas wordt een dun laagje zilver aangebracht, met vervolgens één of meer (lak)beschermingslagen. Deze beschermingslagen zijn meestal groen of zwart van kleur. De spiegellaag is hard, waardoor het op maat snijden of het bewerken (boren van gaten of het slijpen van de randen) van het spiegelglas gemakkelijk is. In tegenstelling tot een spiegel uit het verleden, wordt er tegenwoordig geen koper of lood meer gebruikt om een spiegel om maat te produceren.

Spiegel in brons of grijs gekleurd

Drie gekleurde ronde spiegels in een woonkamer

Variatie in de kleur van het glas, door bijvoorbeeld brons of grijs gekleurd glas te gebruiken en daar vervolgens de verzilverde spiegellaag op aan te brengen, maakt een bronzen of grijze spiegel. Een gekleurde spiegel zorgt voor net dat beetje extra raffinement en warmte. Met name toegepast in de woonkamer geven gekleurde spiegels net wat meer warmte en zachtere reflectie, dan de standaard verzilverde varianten. Ook in restaurant, hotels en het theater worden grijs of bons gekleurde spiegels verwerkt om een luxere uitstraling te bevorderen.

Naast esthetisch gebruik van spiegelglas, past de sportschool, fitness-studio en dansschool een grote spiegelwand toe om de prestatie te verbeteren en houding te reflecteren. Omdat de kans op breuk in een sportieve omgeving net wat groter is, kan aan de achterzijde van de grote spiegel een speciale veiligheidsfolie worden aangebracht. Mocht de halter dan toch net wat zwaarder blijken als verwacht en hij valt tegen de spiegelwand aan, dan kan er een glasbreuk ontstaan, maar zorgt de folie dat de scherven blijven plakken. Dit heeft een letselbeperkende werking, aangezien het snijden aan de scherven wordt beperkt.

Grote spiegelwand in een boksschool

Ophangen van een spiegel

De ongeslepen spiegel kan direct in een lijst worden geplaatst en vervolgens aan de muur gehangen worden. Maar ook zonder omlijsting is een spiegel op maat perfect te gebruiken. Met mooi plat poly geslepen randen is een spiegel direct aan een vlakke wand te bevestigen. Gebruik voor het verlijmen overigens altijd siliconenvrije kit, zodat de spiegellaag niet wordt aangetast.

Een kleine spiegel kan ook met spiegeltape bevestigd worden, op bijvoorbeeld een vlakke tegelwand. Zorg er dan wel voor dat zowel de spiegel als de achtwand goed ontvet zijn. Het gebruik van spiegeltape bij een grote spiegel wordt afgeraden, aangezien het gewicht van de spiegel wellicht te groot kan zijn.

Een combinatie met een spiegelverwarming is ook mogelijk. Het spiegeloppervlak wordt verwarmd, zodat condens verdwijnt. Dit wordt veel gebruikt in een badkamer of doucheruimte. Doordat de spiegelverwarming achterop wordt geplakt en daardoor niet meer vlak is, kan de spiegel worden opgehangen met een spiegelbevestiging-set. Door het spiegel ophangsysteem komt de spiegel ongeveer elf millimeter van de muur te hangen, zo ontstaat een mooi zwevend effect. Om te zien hoe het ophangen van de spiegel in de praktijk zijn werk gaat, kan je het volgende instructiefilmpje bekijken hoe een spiegel te monteren.

Bij grote spiegels is er ook nog de mogelijkheid deze met montageprofielen te bevestigen. Het grote voordeel van de montageprofielen is dat de spiegel en profielen nadien demontabel zijn. Dus erg handig als je spiegels zou willen verplaatsen naar een andere ruimte of tijdens een verhuizing. Wij hebben bij het product zelf eventueel de nodige uitleg staan hoe het monteren in zijn werk gaat.

Een staande spiegel.

Ook een staande spiegel, kan een mooi effect geven. Als je maar zorgt dat de spiegel op een zachte ondergrond wordt neergezet en niet onderuit kan schuiven. Zorg bovendien voor een wat dikkere variant, zodat hij niet snel zal breken. Denk altijd aan de veiligheid…

Hoe hoog moet je een spiegel ophangen?

Dit hangt ervan af waarvoor de spiegel wordt toegepast. Bij een grote spiegel, zoals een spiegelwand tot aan het plafond, wordt het vaak op de onderplint geplaatst. Bij een badkamerspiegel is het van belang dat je nog steeds een ruim en groot beeld blijft houden als je er voor staat. Vaak sta je op ongeveer 60 tot 70 cm afstand van de wastafel. De gemiddelde ooghoogte is 1,70 meter, zorg dat dit ongeveer het midden van de spiegel is. Denk ook aan de kinderen, dat de spiegel niet te hoog hangt of bij lange personen, juist niet te laag.

Om iedereen goed in een spiegel te laten kijk, is het advies om spiegel van minimaal 600 mm hoogte te toe te passen. Laat altijd ruimte tussen de wastafel en de wandspiegel, zodat dit nooit strak op de wastafel wordt bevestigd. Zo voorkom je dat vocht de spiegellaag zal aantasten.

Badkamerspiegel

Hoewel iedere badkamer een spiegel heeft en door douchen het altijd kan gebeuren dat een spiegel kan beslaan, kunnen spiegels niet tegen een continue vochtbelasting. Een badkamer is meestal maar korte tijd vochtig, want door goede ventilatie toe te passen is de ruimte vaak snel weer droog. Blijft de ruimte namelijk constant vochtig dan zullen schimmels zorgen voor een ongezond badkamer klimaat. Komt met name de spiegelrand direct en/of constant in contact met water dan kan de verzilverde laag op de badkamerspiegel gaan oxideren. Ook voor het buitenshuis toepassen is een spiegel niet geschikt. Door vocht en regen zal de kwaliteit afnemen.

Waar een spiegel toe te passen?

Spiegels zijn in vele vormen op maat te produceren, al zullen de meeste vormen rechthoekig, vierkant of rond zijn. De toepassingen van een spiegel zijn oneindig.  

Twee rechthoekige badkamerspiegels

Voor openbare gebouwen kan je denken aan de entree, overloop, trapportaal en lift.

Voor de woning, winkel en kantoor worden de volgende spiegelvarianten vaak toegepast:

  • Passpiegel
  • Wandspiegel
  • Badkamerspiegel
  • Toiletspiegel
  • Kastspiegel
  • Slaapkamerspiegel
  • Make-up spiegel

Wij kunnen je helpen met het vinden en produceren van de juiste spiegel op maat. Zowel grote spiegels, staande spiegels of in verschillende kleuren, wij kunnen het allemaal produceren en leveren. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt over de spiegel die het best voor je geschikt is.