call
Bel ons op +3155 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending

Spiegelmontage – hoe doe ik dat?

Handige tips en toepassingen spiegel ophangsysteem om je spiegel te monteren op de gewenste plek!

Zodra je een spiegel op maat hebt aangeschaft wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk ophangen. Hieronder de uitleg hoe een spiegel ophangsysteem aan te brengen en toe te passen.

Als je gaat voor een spiegelbevestiging zonder een lijst of frame dan hebben wij in onze webshop hiervoor drie toepassingen beschikbaar. Denk er dan wel aan dat je een spiegel kiest waarbij de randen mooi zijn afgewerkt en voor de plat poly geslepen versie kiest.

Onderstaand een opsomming van mogelijkheden en tips waar je rekening mee kan houden voor spiegelbevestiging om zo het mooiste resultaat te krijgen. Wij hebben hiervoor de volgende mogelijkheden beschikbaar en zullen onderstaand uitleg en tips geven van de diverse mogelijkheden:

Het verlijmen van een spiegel met spiegelkit

Zwaluw Mirrorfix MS Spiegellijm, deze kit is speciaal geschikt om spiegels mee op te hangen. Wij raden aan om niet voor standaard constructie, glaskit of lijm te kiezen want deze zullen op den duur door de zilverlaag van de spiegel heen vreten, door het zuur wat in dergelijke kitten zit. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Zwaluw Mirrorfix MS spiegellijm
Zwaluw Mirrorfix MS spiegellijm

Het mooie van deze spiegellijm is dat deze heel simpel aan te brengen is op een vetvrije ondergrond van bijvoorbeeld metaal, glas, hout en keramische tegels.

Let wel op dat dit een definitieve spiegelbevestiging is en hiermee de spiegel niet mee te nemen is als je gaat verhuizen. Hij zit muurvast aan de wand.

Onze klanten zijn erg tevreden over dit product want het hecht snel en is betrouwbaar in sterkte. Het is wel belangrijk dat je een draagkrachtige ondergrond hebt wat het gewicht van de spiegel kan dragen.

 

Het monteren met de spiegellijm gaat op de volgende wijze:

Breng op de achterzijde van je spiegel verticale banen aan (dikte van de banen 2-3mm). Het aanbrengen van de lijm doe je op de achterzijde in verticale lijnen, met een tussenruimte van 10cm. Door het in verticale lijnen aan te brengen voorkom je dat er vochtigheid op de lijmlaag blijft liggen, bijvoorbeeld bij een spiegel in de badkamer. Op deze wijze heb je vele malen langer plezier van de spiegel op maat! Het eventueel verschuiven van de spiegel is na het lijmen tot ongeveer 2 minuten mogelijk. 

Als je het mooier vindt om de aansluiting tussen bijvoorbeeld spiegels onderling of de ondergrond rondom af te dichten om bijvoorbeeld vochttoetreding achter de spiegel te voorkomen, dan kan dit het beste plaatsvinden, nadat de spiegellijm is uitgehard (ca. 1 á 2 weken). Wordt dit in een te vroeg stadium uitgevoerd, dan bestaat het risico, dat onvoldoende vocht de lijm kan bereiken en de doorharding vertraagd wordt.

Om u nog verder op weg te helpen vindt u hieronder een link naar een instructiefilm:

Hoe monteer ik een spiegel op maat met spiegellijm

Blinde montage van de spiegel met de spiegelmontage set

Spiegelmontage setmocht je het plan hebben om je spiegel t.z.t. te verplaatsen en eventueel te hergebruiken dan is deze spiegelbevestiging daar uitermate geschikt voor. Deze set is er in verschillende types.

Spiegelmontage set
Spiegelmontage set

Wij hebben hiervoor het type ED08, ED16 en ED26 in onze shop verkrijgbaar. Het type wat jij nodig hebt om je spiegel mee te bevestigen hangt af van de m2 omvang van je spiegel. Het monteren en bevestigen met de spiegel montageset is eenvoudig uit te voeren.  Is je spiegel niet groter dan 0,8m2 dan adviseren wij het type ED08. Het type ED16 is geschikt voor spiegels tot 1,6m2. Mocht je een spiegel hebben die tussen 1,6m2 en 2,6m2 is dan heb je het type ED26 nodig.

Het mooie van deze toepassing is dat de spiegel met deze set niet strak tegen de muur komt te hangen, de spiegel is nadien te verplaatsen en er hierbij een spiegelverwarming achter gemonteerd kan worden.

Het monteren van de montage set gaat op de volgende wijze;

  1. Bevestig de twee ijzeren plaatjes met haak op de achterkant van de spiegel (met de zelfklevende plakkant van de plaat).
  2. Op de muur bevestig je de witte excentrische ringen (excentrisch om een kleine correctie te kunnen doen), met schroeven op de muur.
  3. Dan zijn er twee zwarte rubbertjes (en/of de twee witte kunststof blokjes) die voorzien zijn van een plakkant. Deze worden op de achterkant spiegel aangebracht om de spiegels onderaan dezelfde afstand tot de muur te geven. Op deze manier zal de spiegel niet kantelen of extreem naar voren hangen.
  4. Na dit alles te hebben gedaan hang je de spiegel op de witte ringen (met de aangebrachte plaatjes).
  5. Mocht je echt zekerheid willen hebben dan verlijm je met de Mirrorfix Spiegellijm de randen van de twee ijzeren plaatjes, die op de achterkant van de spiegel zijn aangebracht, met de spiegel. Op deze manier heb je een extra borging zodat de ijzeren elementen nooit los kunnen komen van de spiegel.

 

De spiegel met dubbelzijdig tape bevestigen

Naast de bovenstaand beschreven bevestigingsmethoden is er uiteraard ook nog de spiegeltape dubbelzijdig klevend. 

Spiegeltape dubbelzijdig klevend
Spiegeltape dubbelzijdig klevend

De spiegeltape is net zoals de spiegellijm, geschikt voor spiegels geschikt en toepasbaar voor een definitieve spiegelbevestiging. Je krijgt de spiegel dus niet meer los van de muur. Ook hierin het advies om te kiezen voor speciaal spiegeltape. Let op! Spiegeltape is met name geschikt voor het bevestigen van kleinere spiegels.

 

Het monteren met spiegeltape dubbelzijdig klevend gaat als volgt;

De tape plak je in verticale banen dus van boven naar beneden met een tussenruimte van 10cm. Let er wel op dat de ondergrond het gewicht van de spiegel kan dragen. De rollen spiegeltape zijn er in 3 varianten qua lengtes; 5, 10 of 66 meter.

Je vraagt je wellicht af wanneer je voor de lijm of tape kiest? Dit kleine verschil zit hem in de aanhechting tijdens het plakken. De tape plakt meteen en de lijm heeft iets langer nodig om te hechten.

Wij hopen met de bovenstaande uitleg wat meer inzicht te hebben gegeven wat de mogelijkheden zijn om je spiegel te monteren. Een spiegel is en blijft een mooi kwetsbaar product dus zal de bevestiging essentieel zijn. Mocht je na dit bovenstaande nog vragen hebben over spiegelbevestiging dan zijn wij natuurlijk altijd bereid om het mondeling toe te lichten dus neem gerust contact op voor aanvullend advies.

De spiegel met montageprofielen bevestigen

Deze spiegel montageprofielen zijn geschikt om ook grotere spiegels aan de wand te bevestigen, waarbij het grote voordeel is dat de spiegels en profielen demontabel zijn, dus wil je ze weer ergens anders toepassen, dan kan dat eenvoudig. Dit in tegenstelling tot het verlijmen van spiegels, dit is altijd een permanente bevestiging.

Zaag de spiegel montageprofielen op de gewenste lengte. Boor gaten in de profielen en bevestig ze (waterpas) aan de muur. Het advies is om, per profiel, minimaal twee gaten van 4 mm te boren, op 50 mm van de zijkant. Teken de positie van de boorgaten af op de muur en boor vervolgens gaten van 6 mm in de muur. Gebruik passende en stevige pluggen en schroeven, om de profielen waterpas aan de muur te monteren. Voorzie het onderste profiel van beglazingsblokjes waarop de spiegel kan rusten. Steek de spiegel schuin in het bovenste profiel, vlak tegen de muur en laat de spiegel vervolgens in het onderste profiel zakken. Bevestig aan het uiteinde van beide profielen de eindkapje.

Mocht je een strakke spiegelmaat bepaald hebben en je wilt dat zowel de spiegel inclusief de montageprofielen precies passend zijn, trek dan 24 mm van de hoogte af, als je de spiegel besteld.

Ter bevestiging heb je nog nodig (niet bijgeleverd): boormachine, zaag, waterpas, schroeven en pluggen.

Wij hopen met de bovenstaande uitleg wat meer inzicht te hebben gegeven wat de mogelijkheden zijn om je spiegel te monteren. Een spiegel is en blijft een mooi maar kwetsbaar product, dus zal de bevestiging essentieel zijn. Mocht je na dit bovenstaande nog vragen hebben over spiegelbevestiging dan zijn wij natuurlijk altijd bereid om het mondeling toe te lichten, dus neem gerust contact op voor aanvullend advies.