call
Bel ons op +3155 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending

Spiegelmontage – hoe doe ik dat?

Zodra je een spiegel op maat hebt aangeschaft, dan wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk ophangen. Maar hoe pak je dat het beste aan, een spiegel monteren? Hieronder belichten we de verschillende spiegelmontage methodes en leggen we uit hoe je deze kunt toepassen. Daarnaast vertellen waar je zoal rekening mee moet houden bij het ophangen van een spiegel, en geven we praktische tips om van een mooi eindresultaat verzekerd te zijn. 

Hoe kun je het beste een spiegel ophangen?

Bij Glaswebwinkel.be leveren we niet alleen spiegels op maat, je kunt ook het benodigde spiegel bevestigingsmateriaal bij ons bestellen. Hieronder zullen we vier spiegelbevestiging methodes bespreken, welke gebruik maken van het volgende spiegel bevestigingsmateriaal:

 • Zwaluw Mirrorfix MS Spiegelkit
 • Spiegeltape dubbelzijdig klevend
 • Spiegelmontage set
 • Spiegel montageprofielen (set)

Methode #1: Spiegel plakken met spiegellijm

Wil je een spiegel ophangen zonder boren? Een spiegel plakken met spiegellijm of spiegelkit is dan een uitstekende oplossing. Wij raden aan om niet voor standaard (constructie)lijm of kit te kiezen; deze producten bevatten vaak zuur, wat op den duur door de zilverlaag van de spiegel heen kan vreten. Dat is uiteraard niet de bedoeling. In plaats daarvan adviseren we om gebruik te maken van Zwaluw Mirrorfix MS Spiegellijm. Deze kit is speciaal ontwikkeld voor het ophangen van spiegels. Onze klanten zijn erg tevreden over dit product, want het hecht snel en is betrouwbaar in sterkte. De spiegellijm is heel eenvoudig aan te brengen op verschillende (vetvrije) ondergronden, zoals metaal, glas, hout en keramische tegels. Je kunt je spiegel dus niet alleen aan de wand maar bijvoorbeeld ook aan een binnendeur of kast(deur) bevestigen. Het is wel belangrijk dat je een draagkrachtige ondergrond hebt die het gewicht van de spiegel kan dragen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een spiegel plakken met spiegelkit een definitieve spiegelbevestiging methode is; je kunt de spiegel na het plakken niet zomaar verplaatsen, want hij zit muurvast.

Hoe plak je een spiegel met spiegelkit?

Een spiegel lijmen doe je als volgt: 

Zwaluw Mirrorfix MS spiegellijm
Zwaluw Mirrorfix MS spiegellijm
 • Breng de spiegellijm op de achterzijde van de spiegel aan, in verticale lijnen met een dikte van 2 tot 3 mm, met een tussenruimte van 10 cm. 
 • Door de lijm in verticale lijnen aan te brengen voorkom je dat er vocht op de lijmlaag kan blijven liggen. Dit is extra belangrijk bij badkamerspiegels en spiegels in andere vochtige ruimtes.
 • Druk de spiegel met de lijmlaag tegen de ondergrond en zorg dat de spiegel gedurende 2 minuten ondersteund wordt. Ondertussen check je of de spiegel recht hangt en op de juiste hoogte. Na 2 minuten kun je de spiegel niet meer verschuiven. 
 • Als je de aansluiting tussen spiegels onderling of tussen de spiegel en de ondergrond rondom af wilt dichten (bijvoorbeeld om te voorkomen dat er vocht achter de spiegel kan komen), dan kun je dit het beste 1 á 2 weken na het verlijmen van de spiegel doen; dan is de spiegellijm namelijk volledig uitgehard.

Bekijk ook onderstaande instructievideo over het monteren van een spiegel met spiegellijm

Methode #2: Spiegel bevestigen met spiegeltape

Spiegelbevestiging met spiegeltape is met name geschikt voor het bevestigen van kleinere spiegels; denk bijvoorbeeld aan een toiletspiegel op een vlakke tegelwand. Spiegeltape zorgt net zoals spiegelkit voor een definitieve montage van je spiegel, Je krijgt de spiegel dus niet meer zomaar los van de muur.

We adviseren om te kiezen voor speciale dubbelzijdige spiegeltape. Deze is bij Glaswebwinkel.be te bestellen op rollen van 5, 10 en 66 meter.

Hoe bevestig je een spiegel met spiegeltape?

Spiegelbevestiging met dubbelzijdig klevende spiegeltape pak je als volgt aan:

 • Maak de achterkant van de spiegel en de ondergrond waar je de spiegel op wilt hangen goed schoon, vetvrij en droog. 
 • Plak de spiegeltape in verticale banen (dus van boven naar beneden) op de achterzijde van de spiegel aan, en zorg voor tussenruimtes van ongeveer 10 cm.
 • Zodra alle banen zijn aangebracht, verwijder je strip op de achterkant van de tape. Druk de spiegel op de gewenste plek tegen de wand.

De onderstaande instructievideo laat zien hoe spiegelbevestiging met spiegeltape in zijn werk gaat:

Spiegellijm of spiegeltape, wat is beter?

Zoals we eerder al aangaven is spiegeltape vooral geschikt voor het bevestigen van kleinere spiegels. Bij grotere spiegels adviseren wij altijd spiegelkit, al dan niet gecombineerd met spiegeltape. Maar nooit de spiegeltape alleen. Afgezien daarvan is de keuze voor spiegellijm of spiegeltape doorgaans een kwestie van persoonlijke voorkeur. In tegenstelling tot spiegelkit hecht de spiegeltape onmiddellijk aan de ondergrond, waardoor je hem na het plakken niet hoeft te ondersteunen. Dat betekent echter wel dat je de spiegel in één keer recht en op de juiste plek moet plakken. Spiegellijm heeft iets langer nodig om zich aan de ondergrond te hechten, waardoor je nog zo’n 2 minuten de tijd hebt om de spiegel te verschuiven als deze niet helemaal recht hangt. De hechtingskracht van de spiegelkit is op de langere termijn groter. Tevens pakt spiegelkit beter op verschillende ondergronden.

Methode #3: Spiegel ophangen met een spiegelmontage set

De hierboven beschreven spiegelbevestiging methodes zijn eenvoudig en efficiënt, maar hebben één nadeel: zodra de spiegel eenmaal hangt is verplaatsen niet meer mogelijk. Wil je wel de optie hebben om je spiegel te zijner tijd te verplaatsen, dan is blinde montage met een spiegelmontage set uitermate geschikt. Het mooie van deze spiegelbevestiging methode is niet alleen dat de spiegel verplaatst kan worden, maar ook dat de spiegel niet strak tegen de muur komt te hangen; hierdoor kun je indien gewenst ook spiegelverwarming aan de achterzijde aanbrengen.

Onze spiegelmontage set is verkrijgbaar in verschillende types. Welk type wat jij nodig hebt om je spiegel mee te bevestigen hangt af van de spiegelgrootte:

 • Type ED08: Voor spiegels niet groter dan 0,8 m2
 • Type ED16: Voor spiegels tot 1,6 m2
 • Type ED26: Voor spiegels tussen 1,6 m2 en 2,6 m2

Hoe monteer je een spiegel met een spiegelmontage set?

Het monteren van een spiegel met de spiegelmontage set is eenvoudig uit te voeren:

Spiegelmontageset
 • Bevestig de twee ijzeren plaatjes met haak op de achterkant van de spiegel (met de zelfklevende plakkant van de plaat).
 • De witte ringen (welke excentrisch zijn om een kleine correctie te kunnen doen), bevestig je met schroeven op de muur.
 • Dan zijn er twee zwarte rubbertjes (en/of twee witte kunststof blokjes) die voorzien zijn van een plakkant. Deze breng je op de achterkant van de spiegel aan. Op die manier zorg je dat de spiegel over de gehele oppervlakte dezelfde afstand tot de muur heeft. Zo weet je zeker dat hij niet gekanteld of extreem naar voren hangt.
 • Tot slot hang je de spiegel op de witte ringen (met de aangebrachte plaatjes).

Je kunt eventueel nog gebruik maken van Mirrorfix Spiegellijm om de randen van de twee ijzeren plaatjes op de achterkant van de spiegel, met de spiegel te verlijmen. Zo weet je zeker dat de ijzeren elementen nooit los kunnen komen van de spiegel.

Door de onderstaande instructievideo te bekijken kan je zien hoe eenvoudig de spiegelmontage set aangebracht wordt:

Methode #4: Spiegel monteren met montageprofielen

Onze spiegel montageprofielen zijn ook geschikt voor bevestiging van grotere spiegels. Het grote voordeel van deze spiegelmontage methode is dat de profielen gedemonteerd kunnen worden. Daardoor kun je de spiegel eenvoudig verplaatsen en de montageprofielen zonder problemen ergens anders toepassen.

Mocht je een strakke spiegelmaat bepaald hebben en wil je dat zowel de spiegel inclusief de montageprofielen precies passend zijn, trek dan 24 mm van de hoogte af als je een spiegel op maat gaat bestellen.

Hoe bevestig je een spiegel met spiegel montageprofielen?

Naast de spiegel montageprofielen zelf heb je nog een aantal dingen nodig:

 • Boormachine
 • Zaag
 • Waterpas
 • Potlood
 • Schroeven
 • Pluggen

Een spiegel bevestigen met montageprofielen pak je als volgt aan:

 • Zaag de spiegel montageprofielen op de gewenste lengte.
 • Boor gaten in de profielen. Het advies is om per profiel minimaal twee gaten van 4 mm te boren, op ongeveer 50 mm van de zijkant.
 • Teken de positie van de boorgaten af op de muur en boor vervolgens gaten van 6 mm gaten in de muur.
 • Gebruik passende en stevige pluggen en schroeven om de profielen waterpas aan de muur te monteren.
 • Voorzie het onderste profiel van beglazingsblokjes waarop de spiegel kan rusten.
 • Steek de spiegel schuin in het bovenste profiel, vlak tegen de muur, en laat de spiegel vervolgens in het onderste profiel zakken.
 • Bevestig aan de uiteinden van beide profielen de eindkapjes.

Nog een aantal algemene spiegelbevestiging tips

 • Let erop dat de ondergrond het gewicht van de spiegel kan dragen.
 • Wil je een spiegel bevestigingen zonder een lijst of frame? Zorg dan dat je een spiegel met (plat poly) geslepen randen kiest. Dit ziet er mooier uit en voorkomt dat iemand zich per ongeluk aan scherpe randjes kunt snijden.
 • Neem de tijd voor spiegelbevestiging. Een spiegel is en blijft nu eenmaal een kwetsbaar object, en je hebt er veel langer plezier van als je zorgt voor een degelijke bevestiging. 

Meer weten over spiegelbevestiging?

Wij hopen je met de bovenstaande uitleg wat meer inzicht te hebben gegeven over de verschillende mogelijkheden om je spiegel te monteren. Mocht je nog vragen hebben over spiegelbevestiging, neem dan gerust even contact op voor aanvullend advies.