call
Bel ons op +3155 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending
Zij aanzicht van HR++ glas

Wat is het verschil tussen HR, HR+ en HR++ glas?

De termen HR, HR+ en HR++ glas toegelicht

De drie types HR, HR+ en HR++ glas zijn verschillend, maar hebben ook veel overeenkomsten. Wat maakt het anders en wat houdt het in? Hier vind je een compleet overzicht van alles wat je wilt weten over dit type isolatieglas. Is de ene beter dan de andere? Wat zijn de overeenkomsten? Bij Glaswebwinkel.be is glas en isoleren onze dagelijkse bezigheid, dus wie kan je er meer over vertellen? Wij leggen het je graag uit.

Wat is HR eigenlijk?

HR staat voor Hoog Rendement en is een verbeterde versie van het oude “standaard dubbelglas.” Hoog Rendement glas, dubbel glas, isolatieglas en zelfs Thermopane zijn allemaal verschillende benamingen en omschrijvingen voor nagenoeg hetzelfde type glas. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Laten we eerst beginnen met de eenvoudige overeenkomst; bij al deze soorten dubbelglas heb je een buitenruit, een spouw en een binnenruit, die samen worden geassembleerd tot een isolerende ruit.

Tot zover de overeenkomst, nu het grote verschil dat uiteindelijk leidt tot een betere isolatie en de belangrijkste reden om voor HRglas te kiezen.

Waar het spouwkader (de ruimte tussen de binnenste en buitenste ruit) bij standaard dubbelglas, isolatieglas en Thermopane wordt gevuld met droge lucht, wordt de spouwruimte bij HR-beglazing voorzien van argongas. In sommige gevallen kan ook het nog beter isolerende kryptongas worden toegepast, al is dit gas momenteel erg prijzig.

HR coating op alle varianten HR(++) glas

Op de binnenruit van HRglas wordt ook een warmte-reflecterende coating aangebracht. De warmte binnenin in de woning kaast door deze folie weer naar de leefruimte en verdwijnt niet direct naar buiten. De HR-coating reflecteert de warmtestraling.

Kort samengevat en eenvoudig uitgelegd: het is beter in isolatie dan gewoon dubbelglas, en hoe meer plusjes er achter HR staan, hoe beter de isolatie is.

Maar wat maakt HRglas anders dan gewoon dubbelglas, en wat is het verschil tussen HR, HR+ en zelfs HR++ glas? In eenvoudige bewoordingen is HR-glas beter in isoleren dan gewoon dubbelglas, en hoe meer plusjes er achter HR staan, hoe beter de isolatie is. Een bredere spouw betekent meer gas en dus een betere isolatie. Het glas zelf is echter voor alle varianten hetzelfde.

De U waarde van de verschillende varianten HR, HR+ en HR++ glas

isolatiewaarde van luchtgevuld isolatieglas

1. Standaard dubbelglas, met een spouwbreedte van 12 mm, heeft een U-waarde van ± 2.9. Dit is het “ouderwetse” luchtgevulde dubbelglas of isolatieglas, dat ook bekend staat onder de merknaam “Thermopane.” Het bestaat uit twee glasplaten die van elkaar worden gescheiden door een kader (spouw) met droge lucht als isolatiemateriaal. Luchtgevuld isolatieglas is eigenlijk ingehaald door hoog rendementsglas en wordt nagenoeg niet meer toegepast. Het is niet slecht, maar voor hetzelfde geld heb je met een HR-ruit een beter en energiebesparend alternatief.

Isolatiewaarde van gasgevuld HRglas

2. HRglas, met een spouwbreedte tussen de 6 en 9 millimeter, heeft een U-waarde van ± 1.9. HRglas is eigenlijk de opvolger van luchtgevuld dubbelglas. Bij HRglas is bovendien één zijde van de ruit voorzien van een warmtewerende coating (aan de binnenkant van het glas in de spouw), wat naast de gasvulling resulteert in betere isolatie. De coating is flinterdun en nagenoeg onopvallend. Je zou een andere tint in het glas kunnen zien als je deze ruit naast standaard dubbelglas zet en vergelijkt. Ook met een witte achtergrond (bijvoorbeeld witte gordijnen) kan je een donkerdere tint waarnemen. Deze coatinglaag laat de zonnestralen (= warmte) wel de woning binnen schijnen en weerkaatst vervolgens de warmte die door het glas naar buiten wil, weer de woning in.

Isolatiewaarde van gasgevuld HR+ glas

3. HR+ glas, met een spouwbreedte tussen de 9 en 12 millimeter, heeft een U-waarde van ± 1.6. HR+ glas is identiek aan HRglas, maar heeft een bredere spouwruimte tussen het binnenglas en buitenglas, wat resulteert in een betere isolatie.

Isolatiewaarde van HR++ glas

4. HR++ glas heeft een spouwbreedte van minimaal 13 millimeter en behaalt een U-waarde van ± 1.2. Door een nog breder spouwkader ten opzichte van HR+ glas kan er nog meer argongas in de spouwruimte, wat zorgt voor nog betere isolatie. Om subsidie te verkrijgen op HR beglazing is de classificatie HR++ vaak verplicht. HR++ glas is momenteel de meest gangbare keuze voor dubbelglas.

HR++ glas bestaat uit een binnenruit, het zilvergrijze spouwkader en de buitenruit
Isolatieglas vanaf de zijkant gezien. De binnenruit, het zilvergrijze spouwkader (gevuld met argon gas) en de buitenruit, vormen tezamen Hoog Rendement ++ glas. De rand van het isolatieglas is afgedicht met een luchtdichte kit.

Is het altijd mogelijk om HR++ te plaatsen in bestaande kozijnen?

Nee, niet altijd. Onder andere spouwruimte maakt het verschil in het verdienen van een extra plusje. Het hangt af van de ruimte in het raamkozijn of deurkozijn welke HR variant je kunt toepassen. Bij een smal kozijn kom je al snel uit op een HR-ruit. De spouw zal dan 6, 7 of 9 mmm kunnen zijn (afhankelijk van de productie mogelijkheden van de glasfabrikant). Als er meer ruimte in het raamkozijn is om een dikker glaspakket te plaatsen, dan is HR+ de optie (spouwbreedte van 10 of 12 mm).

Kies je voor het optimum dan komt HR++ in beeld. Als je uitgaat van een spouwbreedte van 13 mm, met daarbij gerekend de dikte van de binnenruit (4mm) en buitenruit (5 mm), dan is het totaal 4 + 13 + 5  = 22 mm.

Glasband en HR isolatieglas

Een belangrijk onderdeel wat niet vergeten mag worden en wat meegerekend moet worden of HR(++) glas passend is in een kozijn, is het glasband. Glas mag niet in rechtstreeks contact komen met het hout. Dat is de reden waarom er glasband op het kozijn en de glaslat is aangebracht.

Is het zinvol om enkelglas of dubbel te vervangen voor HRglas?

Conclusie: Wil je enkel glas vervangen voor isolatieglas (enkel glas heeft een U-waarde van ± 5.6), dan maak je met HR++ glas een grote stap voorwaarts. Binnen een aantal jaren heb je de investering terugverdiend, maar je profiteert direct al van een aangenamer leefklimaat.

Heeft het ook zin om dubbelglas te vervangen door HR++ glas?

Heb je al wat ouder “standaard” luchtgevuld isolatieglas, dan is het ook zeker de overweging waard om over te stappen op HR++. Je terugverdientijd in vergelijking met enkel glas zal wat langer zijn, maar ook hier maak je op termijn een uitstekend rendement. Ook goed om te weten: bijna alle glasfabrikanten bieden 10 jaar garantie op het isolatieglas. Deze garantie houdt in dat, mits het goed is geplaatst volgens de richtlijnen die een glaszetter zou volgen, een HR-isolatieruit niet lek mag raken en gedurende die periode zijn isolatiewaarde zal behouden. Kijk voor alle mogelijkheden op Glaswebwinkel.be. Welk soort isolatieglas je ook zoekt, wij kunnen je altijd van dienst zijn.