call
Bel ons op +3155 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending
Condens vorming op glas, druppels vocht op een raam

Weg met condens op ramen: een complete gids voor helder zicht en gezond wonen

Waar bevindt de condens zich? Binnen of buiten?

De aanwezigheid van condens op ramen, heeft verschillende oorzaken. Het is van belang om eerst vast te stellen waar de condens zich bevindt: aan de binnenkant of aan de buitenkant van je ramen. Dit kleine detail kan namelijk een wereld van verschil betekenen voor je huis en gezondheid.

Condens op de binnenkant van de ramen: Signalen van hoge luchtvochtigheid

Wanneer je condens aan de binnenzijde van je ramen ziet, kan dit wijzen op een hoge luchtvochtigheid in je woning. Dit is vaak het geval tijdens de koudere maanden wanneer de buitentemperatuur laag is. De warme, vochtige lucht binnen condenseert dan op de koudere ruiten. Dit kan voorkomen, zelfs bij ramen met hoogrendementsglas (HR++ glas), hoewel deze ramen door hun betere isolatie minder snel beslaan. Het is belangrijk om te weten dat condens aan de binnenkant van nieuwe ramen meestal niet wijst op een fabricagefout, maar eerder op een te hoge luchtvochtigheid in je huis.

Condens op de buitenkant van de ramen: Een teken van goede isolatie door HR++ isolatie

Aan de andere kant, als je condens aan de buitenzijde van je dubbel glas ziet, is dit vaak een goed teken! Het duidt er namelijk op dat je ramen goed isoleren. Bij HR++ glas kan dus ook condensvorming optreden, alleen is dit dan een teken van prima isolatie. De warmte blijft binnen, waardoor de buitenste ruit afkoelt en condensatie optreedt als de buitentemperatuur laag is. Condens op de ramen komt vooral ‘s ochtends voor. De combinatie van weinig wind, weinig zon en een lage temperatuur zorgt voor een beslagen buitenruit. Je zal overigens zien dat de condens in de loop van de ochtend vanzelf weer verdwijnt.

Achterhalen en aanpakken van hoge luchtvochtigheid

Het achterhalen van de oorzaken van hoge luchtvochtigheid in je huis, is cruciaal om het probleem bij de bron aan te pakken. Factoren zoals koken, douchen, en zelfs het aantal personen dat in de woning aanwezig zijn, kunnen bijdragen aan een verhoogde vochtproductie. Wist je dat een gemiddeld gezin van vier personen ongeveer 12 liter vocht per dag produceert, voornamelijk door ademhaling, vooral ‘s nachts? Het is daarom niet verrassend dat je ‘s ochtends wakker wordt met beslagen ramen.

Het is essentieel om te begrijpen dat de manier waarop je huis is gebouwd en onderhouden ook een rol speelt in het beslaan van het glas in je kozijnen. Slechte isolatie en kieren kunnen koudebruggen vormen waarop vocht condenseert. Daarnaast kan een gebrek aan voldoende verwarming en isolatie in de wintermaanden leiden tot koude oppervlakken waarop vocht uit de lucht neerslaat op het glasoppervlak.

Ventilatie: Je eerste verdedigingslinie tegen condens

Om condens en daarmee gepaard gaande vochtproblemen te voorkomen, is goede ventilatie essentieel. Dit betekent meer dan af en toe een raam openzetten; het vereist een constante luchtverversing. Huizen zijn tegenwoordig beter geïsoleerd, wat geweldig is voor energiebesparing, maar het betekent ook dat natuurlijke ventilatie en luchtstroom beperkt zijn. Dit maakt een bewuste ventilatiestrategie des te belangrijker. Overweeg een ventilatiesysteem te installeren, vooral omdat dit sinds 2006 verplicht is in nieuwbouwwoningen. Zorg daarnaast voor natuurlijke ventilatie door ramen open te zetten of ventilatieroosters te gebruiken, en zorg voor een continue luchtstroom onder de binnendeuren.

De rol van isolatie en isolatieglas

Isolatie en dubbel glas zijn uitstekend voor het behouden van warmte en het verminderen van je energierekening, maar ze kunnen ook bijdragen aan condens problemen, als niet tegelijkertijd wordt gezorgd voor adequate ventilatie. Vooral bij oudere huizen kan het vervangen van enkel glas door HR isolatieglas zonder andere aanpassingen leiden tot een verhoogde vochtigheid en dus meer condens. Het is daarom belangrijk om alle facetten van je woning te beoordelen te en te zorgen voor zowel isolatie als goede ventilatie.

Praktische tips om condens op ramen te voorkomen

Er zijn verschillende eenvoudige maatregelen die je kunt nemen om condensatie in je huis te verminderen:

1. Zorg voor voldoende ventilatie: Door HR glas te combineren met ventilatieroosters (en de ventilatieklep wel open te zetten ;-)) ontstaat een prettige en natuurlijke luchtcirculatie in de woning.

2. Zet je raam open: Zet je raam op een kier en zorg dat er verse lucht binnenkomt.

3. Gebruik ontvochtigers: Deze apparaten helpen de luchtvochtigheid in je huis te verlagen en kunnen vooral nuttig zijn in ruimtes waar veel vocht wordt geproduceerd, zoals de keuken en badkamer.

4. Verbeter de isolatie: Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is, maar vergeet niet dat goede isolatie hand in hand moet gaan met adequate ventilatie.

5. Kook met deksels op de pannen: Dit vermindert de hoeveelheid vocht die tijdens het koken in de lucht vrijkomt.

6. Droog wasgoed buiten: Indien mogelijk, vermijd het drogen van kleding binnenshuis, wat de luchtvochtigheid aanzienlijk kan verhogen.

7. Gebruik afzuigkappen: Zorg ervoor dat je keuken en badkamer zijn uitgerust met afzuigkappen die vocht effectief naar buiten afvoeren.

Meer weten? Wij staan voor je klaar!

Als je je zorgen maakt over condens op je ramen of als je meer advies wilt over hoe je dit probleem kunt aanpakken, aarzel dan niet om deskundig advies in te winnen. Samen kunnen we streven naar een gezondere en comfortabelere leefomgeving in je huis. Het is belangrijk om proactief te zijn bij het beheren van de luchtvochtigheid en temperatuur in je huis, niet alleen voor je comfort, maar ook om mogelijke schade aan je huis en gezondheidsproblemen op de lange termijn te voorkomen.

Condens vorming hoeft geen blijvend probleem te zijn. Met de juiste kennis, hulpmiddelen en gewoonten kun je een helder zicht en een gezonde leefomgeving in je huis behouden. Je huis is je heiligdom; laat het niet door condens worden aangetast. Wij hopen dat dit informatieve blog je meer achtergronden en informatie geeft hoe beslagen ramen voorkomen kunnen worden. Heb je nog vragen of opmerkingen? Dan vernemen wij het graag.