call
Bel ons op +3155 - 843 16 27
free-shipping
Vanaf €500,- gratis verzending

Wat is de samenstelling van gelaagd glas?

De samenstelling van gelaagd glas (zie ook: wat is gelaagd veiligheidsglas) wordt aangegeven middels een omschrijving die bestaat uit een combinatie van getallen, bijvoorbeeld 55.2. De getallen voor de punt geven de dikte aan van de glasplaten. In dit geval is de dikte van de eerste en de tweede glasplaat gelijk, namelijk 5 mm. Het getal na de punt geeft aan hoeveel lagen folie er tussen de glasplaten is aangebracht. In dit geval dus 2. Gelaagd dubbelglas heeft een andere aanduiding wat samenstelling betreft. Een voorbeeld maakt meer duidelijk. Gelaagd dubbelglas van samenstelling 4-33.1 geeft aan dat de eerste glasplaat 4 mm dik is. Na deze glasplaat komt de spouw en vervolgens het gelaagde glas, dat in dit geval uit twee glasplaten van elk 3 mm dikte bestaat waartussen één laag PVB-folie is aangebracht.  

Gelaagd glas, ook wel veiligheidsglas genoemd, wordt gebruikt in diverse toepassingen zoals ramen, deuren maar ook bijvoorbeeld autoruiten. De dikte van gelaagd glas wordt aangegeven in een specifieke cijfercombinatie die de samenstelling ervan weergeeft.

Hoe wordt de dikte van gelaagd glas weergegeven?

De dikte van een enkele folielaag in gelaagd glas is standaard 0,38 mm. Hieronder volgt een beschrijving van hoe de dikte van gelaagd glas wordt weergegeven:

  • 33.1: Dit betekent dat het gelaagde glas bestaat uit twee glasbladen van elk 3 mm dik, bij elkaar gehouden door 1 folielaag. De totale dikte van dit type gelaagd glas is dus 6,38 mm.
  • 33.2: Bij deze specificatie zijn er twee folielagen gebruikt om de twee glasbladen van elk 3 mm dik bij elkaar te houden. Hierdoor komt de totale dikte van het gelaagde glas op 6,76 mm.
  • 44.2: Dit type gelaagd glas bestaat uit twee glasbladen van elk 4 mm dik, bij elkaar gehouden door 2 folielagen. De totale dikte van dit soort gelaagd glas bedraagt dan ook 8,76 mm.

Gelaagd glas biedt een hogere mate van veiligheid en is bestand tegen breuk. Het wordt vaak gebruikt in situaties waarin de veiligheid en bescherming van mensen centraal staan. Denk hierbij aan glazen gevels, balustrades en dakramen.

Als je op zoek bent naar gelaagd glas, is het belangrijk om rekening te houden met de juiste dikte voor jouw specifieke toepassing.